Przejdź do treści

Produkty

Miody są głównym produktem znajdującym się w naszej ofercie. W zależności od pory roku dysponujemy różnymi rodzajami miodów. W ofercie również mamy inne produkty które powstały w naszej pasiece takie jak, pyłek pszczeli czy świece z wosku pszczelego. Ponieważ w większości są to produkty sezonowe aktualnie dostępny asortyment znajduje się w naszym sklepie, do którego serdecznie zapraszamy. 

Jakość

Analizę miodu wykonuję się w oparciu o polską normę określającą szczegółowo jakie parametry powinien spełniać miód. W takiej analizie bardzo łatwo można wychwycić zafałszowania miodu. Mogą być różnorodne:

  • Zamiast nektaru nieuczciwy pszczelarz podaje pszczołom roztwór cukru, który pszczoły przenoszą do ula, trochę go “zanieczyszczą” miodem, i taki produkt sprzedawany jest jako miód,
  • Kolejne zafałszowanie może polegać na sprzedawaniu miodu, który nie pochodzi z naszego kraju. Wówczas można w jego składzie odnaleźć pyłek z roślin, które rosną np. w Chinach,
  • Uchybieniem w produkcji miodu jest również sam proces jego przechowywania a wcześniej pozyskiwania. Jeśli miód był źle odebrany lub był źle przechowywany, lub był podgrzewany, aby go zdekrystalizowano w sposób nieprawidłowy w górę idzie wskaźnik HMF.

 

Niestety, tego Klient nie jest w stanie sprawdzić w żaden sposób. Jedynie zaufanie do pszczelarza ma tutaj ogromne znaczenie.
Dlatego nasza pasieka idzie nowoczesną ścieżką pszczelarską i po pierwsze, aby nie wróżyć z fusów podczas określania odmianowości miodu a po drugie aby Klientowi pokazać że miód nie jest w żadnym stopniu zafałszowany.
Pamiętajmy. Każdy prawdziwy miód krystalizuje. Jeden wcześniej tak jak miód rzepakowy bądź miód nawłociowy inne jak miód akacjowy dłużej. Jednak, jeśli zimą Klient kupuje miód w postaci płynnej (patoka) to już może być pewien, ze pszczelarz “majstrował’ przy tym miodzie, choćby go dekrystalizując – a odbywa się to podgrzewając miód do temperatury max 45C najlepiej 42. Jednak i w tym procesie zachodzą nieodwracalne zmiany w składzie miodu. Jego bioaktywność zdecydowanie spada a zarazem jego właściwości zdrowotne.

Kremowanie miodu

Krystalizacja jest zjawiskiem naturalnym, zachodzącym w każdym naturalnym miodzie. Czas krystalizacji jest różny dla różnych miodów i zależy głównie od pożytku, z jakiego miód został wyprodukowany, oraz od stopnia dojrzałości miodu.

Krystalizacja miodu nie zmienia jego składu, a co za tym idzie właściwości odżywczych i leczniczych.

Z uwagi na stopień krystalizacji dojrzałego miodu wyróżnia się miód w stanie płynnym (patoka) oraz skrystalizowany (krupiec).

W przemyśle stosuje się również proces dekrystalizacji, wykorzystywany głównie przy konfekcjonowaniu miodu z opakowań zbiorczych. Proces ten polega na podgrzaniu krupca do temperatury około 40 °C nie dłużej niż 48 h.

Po nieodpowiednim procesie dekrystalizacji znacznie wzrasta zawartość hydroksymetylofurfuralu, który nie ma żadnej wartości odżywczej. Maleje zawartość enzymów, miód traci właściwości lecznicze i bakteriobójcze, następuje denaturacja białka. Aby temu zapobiec, dekrystalizację należy przeprowadzać w temperaturze do 40 °C.

Wyjściem naprzeciw potrzebom konsumenta i utrzymaniu wszystkich wartości miodu jest jego kremowanie.

Co to jest kremowanie: jest to mieszanie miodu w częstotliwościach 15 min do 45 min przez 48 godzin w odpowiedniej maszynie kremującej. Jest to proces mechaniczny nie termiczny pozwalający zachować wszystkie właściwości miodu.

Uzyskany przez mechaniczną obróbkę produkt jest kremowej konsystencji jaśniejszy trochę w kolorze i doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Uwielbiany przez dzieci szczególnie rzepakowy, gdyż posiada konsystencje zbliżona do nutelli

Miód kremowany przechowywany w stałej temperaturze nie traci swych właściwości przez wiele miesięcy.